Archive for 2018

[Previous message][Next message][Back to index]

[ecrea] CFP: The development of cinephilia and the promotion of french and local cinemas

Mon May 07 08:16:53 GMT 2018




Call for papers
​ - International Conference​
​(French and Turkish versions below)​
/
/
/*The development of cinephilia and the promotion of French and local cinemas.*/
*The contribution of the French Institutes and the Alliances Françaises*


Institut Français, Istanbul - 29-30 November 2018

The role of movie theatres in the development of cinephilia is a field which has been the subject of a number of researches (A. de Baecque, E. Ethis, C. Gauthier L. Jullier and J.-M. Leveratto, L. Souilles-Debats, C. Tallibert, etc. ). Among these venues, a specific section consisting of those of the network of French cultural institutions abroad, IF and AF (150 venues) has not been analysed. Yet they have encouraged and still make a significant contribution to the dissemination and the promotion of cinema, for example: Cinemas Elvire Popesco (the French Institute of Bucharest in Romania), Jean Renoir (the French Cultural Centre of Seoul) or venues of the Alliances françaises of Buenos Aires and Havana.

The eclectic programming of these venues, initiatives towards the young public (since 1997 the French Institutes award the prizes of young French-speaking movie-goers), the festivals (International Filmmor Women’s Film Festival on Wheels is supported by the French Institute of Istanbul since its first edition in 2002 and IF remains one of the main partners of the festival by providing its venue, inviting French filmmakers, etc.), the meetings and Master Classes, offered often in a challenging environment – traditional values, political control and Americanization of societies (explosion of multiplexes and a mainstream cinema) – have marked generations of women and men, protagonists of the transformation of their countries.

The French cultural action outside France in general has been widely studied, cinema-related action, however, has been neglected. The aim of this colloquium is to remedy this lack and to highlight this contribution to the development of the cinephilia and to the promotion of French and local cinemas, including the encouragement of young creation and the emergence of new talents. Such is the case of the venue of the French Institute of Algiers, first place of diffusion of several young Algerian film-makers’ movies (including /The Blessed/ of Sofia Djama, 2017).

This conference is part of the research program “Exporting and Supporting French Cinema in the context of the French Institutes and the Alliances françaises”. Through the case of cinema, this project questions the methods and forms of French cultural diplomacy action in the field of the promotion, circulation and exportation of French cinema. We analyse the effectiveness of actions (market share of French cinema in global consumption, influence of French cinema on local creation, adaptation of the French model’s organization) while questioning their limits and difficulties. This project, proposed by IRCAV, is supported by the Labex ICCA (structuring program “French Model”). It has for main partners: IF, CNC, MEAE, ERCAE, MEDIAR (Istanbul).

Individual papers or panels can address but are not limited to the following themes:


Axis 1 – the venues: micro-history, evolution of attendance, operators

​...​


Axis 2 - programming and promotion of French and local cinemas: strategies, historical evolution, collaborations(schools, universities, training venues, festivals, associative and cultural structures...)


Axis 3 - forms of cinephilia: practices, testimonies, stories of spectators...


Axis 4 - Presence of these venues in the literary(novels, news, poetry...) and media (print, TV, radio, web...)

Please send proposals of up to 300 words, accompanied by a short bibliobiography (maximum 100 words) to Ece Vitrinel ((ecevitrinel /at/ gmail.com) <mailto:(ecevitrinel /at/ gmail.com)>) until 3 June 2018.


Organized by: Kira Kitsopanidou (Professeure, Université Sorbonne Nouvelle Paris 3/IRCAV), Christophe Pecot (attaché audiovisuel régional, Consulat général de France et Institut français à Istanbul), Giusy Pisano (Professeure, ENS-Louis-Lumière/IRCAV), Ayse Toy Par (Maître de conférences, Université Galatasaray/MEDIAR), Azime Hülya Ugur  (Professeure, Université Giresun)


​---​

Appel à communication

/
/

/*Le développement de la cinéphilie et la promotion des cinémas français et locaux.*/

*La contribution des Instituts français et des Alliances françaises*

*
*

Institut Français, Istanbul - 29-30 Nov

​e​
mb
​re​
2018*
*

Le rôle des salles de cinéma dans le développement de la cinéphilie est un domaine qui a fait l’objet d’un certain nombre de recherches (A. de Baecque, E. Ethis, C. Gauthier L. Jullier et J.-M. Leveratto, L. Souilles-Debats, C. Tallibert, etc. ). Parmi ces salles, un pan spécifique constitué par celles du réseau des établissements culturels français à l’étranger, IF et AF (150 salles), n’a pas été analysé. Pourtant, elles ont apporté et apportent toujoursune contribution importante en matière de diffusion et de promotion, pour exemple : les salles Elvire Popesco (Institut français de Bucarest en Roumanie) ou Jean Renoir (Institut français de Séoul), ou encore les salles des Alliances françaises de Buenos Aires et de La Havane.

Organisés dans un contexte souvent contraignant - d’enracinement des valeurs traditionnelles, de contrôle politique et d’américanisation des sociétés (explosion des multiplexes et d’un cinéma mainstream) - les programmations éclectiques de ces salles, les initiatives envers le jeune public (depuis 1997 les Instituts français décernent les prix des jeunes cinéphiles francophones), les festivals (« Le Festival International Itinérant de Films de femmes FİLMMOR» (soutenu par l’Institut Français d’Istanbul dès sa première édition en 2002 et reste l’un des partenaires principaux en mettant à disposition sa salle, invitant des réalisatrices françaises, etc.), ainsi que les rencontres et Master Class, ont marqué des générations de femmes et d’hommes, acteurs des mutations de leurs pays.

Si l’action culturelle extérieure française en général a été largement étudiée, l’action en matière de cinéma, quant à elle, a été négligée. L’ambition de ce colloque est de remédier à ce manque et de mettre en lumière cette contribution, dans le développement de la cinéphilie et dans la promotion des cinémas français et local, notamment dans l’encouragement de la jeune création et l’émergence de nouveaux talents. Tel est le cas de la salle de l’Institut français d’Alger, premier lieu de diffusion de plusieurs films de jeunes cinéastes algériens (dont /Les Bienheureux/ de Sofia Djama, 2017).


Cette manifestation s’inscrit dans le cadre du programme de recherche « Exporter et soutenir le cinéma français dans le contexte des Instituts français et des Alliances françaises ». À travers le cas du cinéma, ce projet questionne les modalités et formes d’action de la diplomatie culturelle française dans le domaine de la promotion, la circulation et l’exportation du cinéma français. Nous analysons l’efficacité des actions (part de marché du cinéma français dans la consommation globale, influence du cinéma français sur la création locale, adaptation de l’organisation du modèle français) tout en questionnant leurs limites et difficultés.Ce projet, proposé par l'IRCAV, est soutenu par le Labex ICCA (programme structurant « Modèle français »). Il compte pour principaux partenaires : IF, CNC, MEAE, ERCAE, MEDIAR (Istanbul).

Les propositions de communication individuelle ou de panels vont privilégier, sans pour autant s’y réduire, les axes suivants :

Axe 1 - formes de la cinéphilie : pratiques, témoignages, récits des spectateurs…

Axe 2 - la programmation et la promotion des cinémas français et local : stratégies, évolution historique, collaborations(écoles, universités, lieux de formation, festivals, structures associatives et culturelles…)
Axe 3 - les salles : micro-histoire, évolution de la fréquentation, exploitants…

Axe 4 - présences de ces salles dans les champs littéraire(romans, nouvelles, poésie…) et médiatique (presse écrite, TV, radio, web…)

Les propositions de maximum 300 mots, et accompagnées d’une courte bibliobiographie (de maximum 100 mots) sont à envoyer jusqu’au 3 juin 2018 à Ece Vitrinel ((ecevitrinel /at/ gmail.com) <mailto:(ecevitrinel /at/ gmail.com)>).

​---​

Konferans çağrısı

*/Sinefilinin geli/ş/imi, Fransız sineması ve yerli sinemaların tanıtımında Fransız Kültür Merkezleri ve Alliance Française’lerin yeri/*

Fransız Kültür Merkezi, İstanbul - 29-30 Kasım 2018

Sinema salonlarının sinefilinin gelişimine katkısı bir dizi araştırmaya konu olmuştur (A. de Baecque, E. Ethis, C. Gauthier L. Jullier ve J.-M. Leveratto, L. Souilles-Debats, C. Tallibert, vd.). Bu araştırmalarda, yurtdışındaki Fransız kültür kurumları ağının bir bölümü olan ve toplamda 150 salonu bulunan FKM (Fransız Kültür Merkezleri ve AF (Alliances françaises)yer almamıştır. Bununla birlikte, bu salonlar filmlerin dağıtımı ve tanıtımına destek olup her zaman önemli bir katkıda bulunmuşlardır, örneğin: Elvire Popesco (Romanya’daki Bükreş Fransız Kültür Merkezi) veya Jean Renoir salonları (Güney Kore’deki Seul Fransız Kültür Merkezi ) ve Buenos Aires ve Havana Alliances françaises salonları.

Bu salonlar; genellikle köklü geleneksel değerlerin hüküm sürdüğü, siyasi denetim ve Amerikanlaşmanın (mültiplekslerde ve anaakım sinemada patlama) yaşandığı bir ortamda, seçkin programları, genç seyirciye yönelik girişimleri (1997’den itibaren Fransız Kültür merkezleri Fransızca konuşan genç sinefiller ödüllerini dağıtmaktadır), katkıda bulundukları festivaller (örneğin: Uluslararası Kadın Filmleri Festivali FİLMMOR, 2002 yılındaki ilk senesinden bu yana Fransız Kültür Merkezi tarafından desteklenmekte ve gerek Fransız sinemacıları davet ederek gerekse salon vererek FKM festivalin ana ortaklardan biri olmaya devam etmektedir), düzenledikleri toplantılar ve ustalık sınıfları ülkelerindeki dönüşümlerin aktörleri olan nesilleri etkilemişlerdir.

Genel olarak Fransız kültürünün Fransa dışındaki etkisi fazlaca incelenmiş olmakla birlikte sinema alanındaki etkinliği ihmal edilmiştir. Bu kolokyumun amacı söz konusu eksikliği gidermek ve bu katkıyı sinefilinin gelişiminde ve Fransız sineması ve yerli sinemaların tanıtımında, bilhassa genç yaratıcıların ve yeni yeteneklerin ortaya çıkmasının desteklenmesinde öne çıkarmaktır. Pek çok Cezayirli genç sinemacının filmlerinin (Sofia Djama/, Les Bienheureux/, 2017 gibi) ilk gösterildiği yer olan Cezayir Fransız Kültür Merkezi salonu bu duruma örnektir.

Bu konferans, “Fransız sinemasını Fransız Kültür Merkezleri ve Alliances Françaises’ler bağlamında ihraç etmek ve desteklemek” başlıklı araştırma programı kapsamında yer almaktadır. Bu proje, sinema örneğinden yola çıkarak, Fransız kültürel diplomasisinin Fransız sinemasının tanıtımı, dolaşımı ve ihracı alanındaki eylem yöntemlerini ve şekillerini sorgulamaktadır. Bu eylemlerin etkinliğini (küresel ölçekte Fransız sinemasının pazar payı, Fransız sinemasının yerli sinemalar üzerindeki etkisi, Fransız modelinin uyarlanması) incelerken bir yandan da bunların sınırlarını ve güçlüklerini tartışmak da amaçlanmaktadır.

​ ​
IRCAV’ın bu projesi Labex ICCA (“Fransız Modeli” temel programı) tarafından desteklenmekte ve IF, CNC, MEAE, ERCAE, MEDIAR (İstanbul) işbirliğiyle gerçekleştirilmektedir.

Bireysel sunumlar veya panel önerilerinin kabul edileceği konferansta, bunlarla kısıtlı olmamakla birlikte aşağıdaki eksenlere öncelik verilecektir:

1. Eksen: mikro-hikâyeler, sinemaya gitme pratiklerinin gelişimi, işletmeciler…

​ ​
2. Eksen: Fransız sinemasının ve yerli sinemaların programlanması ve tanıtımı: stratejiler, festivaller, tarihsel gelişim, ortak çalışmalar (okullar, üniversiteler, eğitim kurumları, festivaller, kültürel ve derneksel yapılar…)

3. Eksen: Sinefili biçimleri: alışkanlıklar, tanıklıklar, izleyici anlatıları…

4. Eksen: bu salonların edebiyat (roman, öykü, şiir…) ve medya (yazılı basın, TV, radyo, web…) alanlarındaki varlığı

300 kelimeyi aşmayan öneriler, öneriyi verenlerin kısa özgeçmişleri (en fazla 100 kelime) ile birlikte 3 Haziran 2018 tarihine kadar Ece Vitrinel’e ((ecevitrinel /at/ gmail.com) <mailto:(ecevitrinel /at/ gmail.com)>) adresine gönderilmelidir.

---------------
The COMMLIST
---------------
This mailing list is a free service offered by Nico Carpentier. Please
use it responsibly and wisely.
--
To subscribe or unsubscribe, please visit http://commlist.org/
--
Before sending a posting request, please always read the guidelines at
http://commlist.org/
--
To contact the mailing list manager:
Email: (nico.carpentier /at/ vub.ac.be)
URL: http://nicocarpentier.net
---------------


[Previous message][Next message][Back to index]